The 1st Oil & Gas Battery Conference & Exhibition

Hans H. Schive AS and Shmuel De-Leon Energy Ltd are pleased to invite you to Offshore Battery Days and to participate in the 1st Oil & Gas battery Conference, which will take place at the 
Grand Hotel, Oslo, Norway 23-25 August 2016

Register now
Register
at tekna.no
Aug 23-25
24-25 august 2016
Tekna
Technical partner

About Offshore Battery Days

The 1st Conference for Oil & Gas batteries will meet to discuss and provide a platform for technological innovations and business opportunities with the latest updates in that fields in Norway and abroad.

The conference is held once a year and is the leading and the only Oil & Gas dedicated conference, bringing together participants from leading private and public companies, start-ups, investors, academics and businesses that are interested in the Oil & Gas battery field.

Seniors speakers from Norway and abroad will participate.
The conference will be held in English.
The conference also includes an Exhibition.

Who Should Attend?

Oil & Gas battery Users // Suppliers & Manufacturers // Pack Assemblers, Materials manufacturers & Developers // Production equipment manufacturers // Companies manufacture Oil & Gas applications // Academic Members // Test equipment makers // R &D Engineers // Market Researches // Battery Recyclers // Investment Companies // Regulatory bodies members

The program

The below details outlines the program to date, and will be updated as new speakers are confirmed and other plans materialise.

  • 17:30
    Battery Safety Hazards
    Length: 45 minutes

    This session reviews all battery risks (Lead-Acid, Lithium and others…) – We will also discuss the Boeing Dreamliner battery safety event.

  • 18:15
    Battery Safety Guidelines
    Length: 45 minutes

    This session describe the main guidelines on how to work properly with batteries and what to do in a case a safety event occur.

  • 19:00
    Coffee Break
    Length: 15 minutes
  • 19:15
    Battery Safety Equipment
    Length: 15 minutes

    This session reviews list of main safety equipment needed for working areas and battery storage warehouse.

  • 19:30
    Battery Safety Design
    Length: 45 minutes

    This session reviews safety design guidelines when designing a battery.

  • 20:15
    EV Battery testing
    Length: 30 minutes

    EV Batteries differ from ordinary batteries because of their high voltage and extreme conditions to be use (Temperatures, vibration and shocks…). This session review main special aspects of working safely with EV batteries.

  • 08:00
    Registration
    Length: 30 minutes
  • 08:30
    Mr. Shmuel De-Leon: Battery Essentials
    Length: 60 minutes

    This session introduces a historical perspective of batteries, detailed battery definitions and features (electrical, mechanical, standards, etc.). This session lays the foundation for the attendants to share a common "battery language" and provides all the background needed for upcoming modules.

  • 09:30
    Mr. Shmuel De-Leon: Primary cells and batteries for offshore, subsea and industrial applications
    Length: 60 minutes

    Focus on Lithium based solutions for high temp, shock/vibration, long term operations, high reliability http://www.sdle.co.il

  • 10:30
    Coffee Break
    Length: 15 minutes
  • 10:45
    Mr. Shmuel De-Leon: Secondary cells and batteries for offshore, subsea & industrial applications
    Length: 45 minutes

    Focus on Li-Ion, Li-PPo, LiFePO4 and other new Lithium based chemistries.

  • 11:30
    Mr. Frederic Hauge, The Bellona Foundation
    Length: 30 minutes

    The climate case for maritime electrification. http://bellona.no

  • 12:00
    Lunch Break
    Length: 60 minutes
  • 13:00
    Mr. Egil Mollestad, ZEM AS
    Length: 20 minutes

    Recent experiences and trends in maritime battery solutions http://www.zemenergy.com

  • 13:20
    Dr. Arden Johnson, Electrochem Solutions
    Length: 20 minutes 

    Running hot and cold:  High energy power sources for downhole to subsea, and everywhere in-between  http://www.electrochemsolutions.com

  • 13:40
    Dr. Thomas Forchert, Celono
    Length: 20 minutes

    Safe containment concepts for lithium batteries http://www.celono.com

  • 14:00
    Mr. Benjamin Gully, DNV GL (Det Norske Veritas U.S)
    Length: 20 minutes

    Safety and Performance of Maritime Battery Systems, http://www.dnvgl.com

  • 14:20
    Mr. Stefan Marx SubCtech GmbH
    Length: 20 minutes

    Li-Ion Battery Systems for Subsea Applications www.subCtech.com

  • 14:40
    Coffee Break
    Length: 20 minutes

    To be determined.

  • 15:00
    Mr. Torleif Lian FFI (Norwegian Defence Research Establishment)
    Length: 40 minutes

    - Safety aspects of standardized 18650 cells with different Li-Ion chemistries. 
    - Generic safety aspects of Li-Ion cells including demonstrations. http://www.ffi.no/en/Sider/default.aspx

  • 15:40
    Mr. Audun Andersen, WPC (Wireless Power & Communication)
    Length: 30 minutes

    Wireless Charging for Oil & Gas and Sub-Sea applications http://www.wpc.no

  • 08:00
    Registration & Exhibit
    Length: 60 minutes
  • 09:00
    Keynote Speaker: Mr. Shmuel De-Leon, Shmuel De-Leon Energy
    Length: 30 minutes

    Oil & Gas battery market 2016. (www.sdle.co.il)

  • 09:30
    Mr. Lars Johansen, Hans H. Schive AS
    Length: 20 minutes

    "Considerations for low temperature offshore and subsea battery applications" (www.schive.no)

  • 09:50
    Mr. Leon Adams, Southwest Electronic Energy Group
    Length: 20 minutes

    "Intelligent MWD Lithium Battery Gauge serves MWD Operations and Engineering"(www.swe.com)

  • 10:10
    Mr. Claus Friis Pedersen, Lithium Balance
    Length: 20 minutes

    " Design and configuration of Battery Management Systems for safe battery operation in demanding applications" www.lithiumbalance.com

  • 10:30
    Exhibition & Coffee Break
    Length: 30 minutes
  • 11:00
    Mr. Nick Finney, Saft
    Length: 20 minutes

    Secondary cells and batteries for offshore, subsea & industrial applications. (www.saftbatteries.com)

  • 11:20
    Mr. Michael Deutmeyer, EAS
    Length: 20 minutes

    EAS cells and systems for marine applications. (www.eas-germany.de)

  • 11:40
    Mr. Torge Thönnessen, Custom Cells Itzehoe GmBH
    Length: 20 minutes

    Customizing Of Lithium Battery Cells – Solving a multiple conflict of aims to hit end user specifications www.customcells.de

  • 12:00
    Lunch & Exhibition
    Length: 1 hour
  • 13:00
    Mr. Brent Perry, PBES
    Length: 20 minutes

    Designing for Safety Building a Safer Hybrid OSV.  http://www.pbes.com

  • 13:20
    Dr. Thierry Le Gall, QinetiQ
    Length: 20 minutes

    Development of high temperature rechargeable lithium-ion batteries for down hole applications (www.qinetiq.com)

  • 13:40
    Mr. Ronen Badichi, Epsilor
    Length: 20 minutes

    "Special Batteries for Manned and Unmanned Underwater Vehicles"  (www.epsilor.com)

  • 14:00
    Mr. Nicolas Paquin, Saft
    Length:20 minutes

    Advances in primary and rechargeable technologies for downhole operations. (www.saftbatteries.com)

  • 14:20
    Dr. Christoph Weber, Freudenberg Performance Materials
    Length: 20 minutes

    New opportunities through flexible ceramic separators https://separators.freudenberg-pm.com

  • 14:40
    Dr. Eva Fontes, Intertek Sweden
    Length: 20 minutes

    Requirements for the Transportation of Lithium Batteries. hptt://www.intertek.com

  • 15:00
    Networking, Exhibition & Coffee Break
    Length: 30 minutes

  • 15:30
    Mr. Preben J.S. Vie, Institute for Energy Technology
    Length: 20 minutes

    Accelerated life testing and advanced diagnostics for Li-Ion cells - Entropy spectroscopy and incremental capacity analysis. (www.ife.no)

  • 15:50
    Dr. Huw Hampson-Jones, Oxis Energy
    Length: 20 minutes

    Next generation Lithium Sulfur  technology for marine applications. (www.oxisenergy.com)

  • 16:10
    Mr. David White, Southwest Electronic Energy Group
    Length: 20 minutes

    Technical Overview of a Safe, Pressure Tolerant, Subsea Lithium Ion Battery Solution for Offshore Oil and Gas www.swe.com

  • 16:30
    Mr. Ike Inkwan Hong, Kokam
    Length: 20 minutes

    “Maritime Lithium Polymer Battery Systems” (www.kokam.com)

  • 16:50
    Dr. Shani Keysar, Solchip
    Length: 20 minutes

    Natural Gas-Monitors become Autonomous IoT systems    (www.sol-chip.com)

*Program is subject to changes.

Our Speakers

We are currently working on our list of speakers for the conference.

To be announced

Speakers, full program, prices and more will be announced late 2015.

Sponsors & Exhibitors

Sponsorship and or Exhibiting at the 1st Oil & Gas battery conference provides a great exposure & high visibility of your company’s technology, products and services to a wide range senior level audience in the fields of Oil & Gas Batteries.

Exhibitors

Sponsors

No items found.

Media Partners

More info about and for Sponsors & Exhibitors